Techniek van houtskeletbouw

In de volksmond wordt er vaak houtskeletbouw geroepen, echter worden de wanden en vloeren opgebouwd in de fabriek, waardoor er prefab wand- en vloeronderdelen ontstaan. Dit wordt hout elementenbouw genoemd.
Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de draagconstructie wordt gerealiseerd door hout stijl- en regelwerk. Ook de verdiepingsvloeren worden vaak gemaakt van hout.
Dit houten stijl- en regelwerk ook wel het frame of het skelet van de woning wordt aan binnen-en buitenzijde afgewerkt met een materiaal naar keuze. Tussen de stijlen en de regels is er ruimte voor isolatiemateriaal. Alle kabels en leidingen worden hier ook in weggewerkt.   
Voor de buitenwandafwerking zijn er enorm veel mogelijkheden, namelijk: metselwerk of steen strips, hout, sierpleister metaal en kunststofrabatdelen. Ook is het mogelijk om een combinatie van verschillende materialen te kiezen en te combineren. Ieder afwerkmateriaal geeft een totaal andere uitstraling aan de woningen.
Bij de keuze van het materiaal van de buitenwand moet er rekening gehouden worden met een aantal aspecten: wat vind je nou eigenlijk mooi, wat is het budget, en wat is het eventuele onderhoud dat er aan het gevel materiaal verbonden zit.
Ook is er nog een verschil in uitstaling van de materialen, denk hierbij aan de kleur maar ook aan de afwerking van bijvoorbeeld hout: olie, beits of verf.
Voor de binnen afwerking van de wand is het ook belangrijk wat u graag wil in huis. Zo kan er gekozen worden om het hout in zicht te laten of dat het binnen netjes en glad wordt afgewerkt, zodat er gelijk gesaust of behangen kan worden.

Bij daglichtopeningen zijn er drie aandachtspunten waar rekening meer gehouden moet worden.

  • Het aantal ramen en de plek waar de ramen in de woning komen. Dit is van groot belang voor de sfeer in de woning en de uitstraling van de woning. Grote raampartijen en veel glas geven een huis een moderne uitstraling, maar daar hangt veelal een fors prijskaartje aan.
  • Het soort kozijnen dat er in de woning komt. Hierin zijn verschillende materialen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan hout, kunststof en aluminium. De keuze kan ook hier weer gebaseerd worden op: wat vind je nou eigenlijk mooi, wat is het budget, en wat is het eventuele onderhoud dat er aan de daglichtopeningen zit.

Wij werken meestal met kozijnen van grote veelal Duitse merkfabrikanten zoals Veka en Aluplast.

  • Het type glas dat er in het kozijn komt. De wanden, het dak en de vloer hebben een dusdanig hoge isolatiewaarde, dat wij vaak kiezen voor triple glas (3-voudige beglazing).

Prefab houtskeletbouw:

De houtskeletbouw methode leent zich heel goed voor prefabricatie. De wanden, vloeren en daken worden dan in de fabriek voorbereid. Een voorwaarde van prefabricage is dat de bouwplaats met een kraan bereikbaar moet zijn. Dit om de geprefabriceerde elementen te kunnen afladen van de vrachtwagen en te kunnen plaatsen. Dit is de methode die wij eigenlijk altijd toepassen. Hiermee creƫer je snelheid op de bouwplaats en zorg je er ook voor dat de houten constructie niet openstaat voor weersinvloeden.

Opleveringsniveaus:

  • Casco
  • Sleutel klaar